Menü
Kosár

dr. Mészáros Gabrielláról

Jogász, az első hazai WSET diplomás. Ruszton 1997 és 1999 között tanult. Emellett 1995 óta a tizenhat éven keresztül megjelenő Borkalauz, és számos más borral, gasztronómiával kapcsolatos könyv szerzője, szerkesztője és kiadója. Férje, dr. Rohály Gábor mellett az 1990-es évektől nyomon követi a hazai borvilág alakulását. Kóstolási tapasztalata és jegyzetei immár 25 éve segítik a kóstolás és borok szerelmeseit.

Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor.

A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője. A tudásvágyó amatőrökön túl, a magyarországi borászatok megannyi munkatársa, családtagja sajátította el az elmúlt években kóstolópadjánál a világ és Magyarország teljes körű borismeretét, utat mutatva a fiatal borászgenerációknak is, megtalálva a tökéletes egyensúlyt  tradíció és haladás között. Ez a műveltség, a magyar bor extra finessze,  - mely túlmutat  egyszerű tájékozottságon  - tovább gazdagítja a hazai borok minőségét, ezen keresztül is segítve az európai borkultúrába való bekapcsolódást. Cikkei valamennyi hazai bor és gasztronómiai tárgyú szaklapban, magazinban jelentek meg. (Konyhaművészet, Praktika, Eszencia, Borigo, Decanter, Vince, Bor és Piac, Magyar Konyha)

Az Óbudai Egyetemen c. egyetemi docense.

Borkalauz 1995 – 2010-11 Tizenhat évjárat szerzője, szerkesztője, kiadója

Borok Könyve – Kossuth Kiadó 1996 - szerző

Magyar Borok Könyve – szerző, szerkesztő, kiadó

Terra Benedicta – Tokaj and beyond – szerző, szerkesztő, kiadó

Terra Benedicta – Áldott föld - szerző, szerkesztő, kiadó

Bortankönyv 1 és 2. szerző, szerkesztő, kiadó

munkatárs az „Oxford Companion to Wine” (Jancis Robinson, Oxford University Press), „World Atlas of Wine” (Johnson – Robinson, Octopus Publications) és a Grapevines (Robinson, Harding, Vouillamoz: Wine Grapes, 2012, Allen Lane) c. köteteknél