Menü
Kosár

Borkalauz 2008 (letölthető pdf-ben)

Borkalauz 2008 (letölthető pdf-ben)
Új
Borkalauz 2008 (letölthető pdf-ben)
0 Ft
Nettó ár: 0 Ft
  • Készlet: Raktáron
  • Cikkszám: borkalauz-2008

A letölthető pdf-et az alábbi módon tudja letölteni:

1. A könyvet tegye a kosárba.

2. Menjen a pénztárba, ha már regisztrált, lépjen be, ha még nem regisztrált, kérjük válassza a "Regisztráció" lehetőséget.

3. Menjen végig a pénztár lépésein, majd adja le a rendelést.

4. A rendelés leadása után a megrendelt pdf-et még nem tudja azonnal letölteni. Amennyiben a letölthető anyag ingyenes (0 Ft) úgy a későbbiekben ezért nem kell fizetnie. Amennyiben pénzbe kerül, kérjük először rendezze az összeget a megadott módon (átutalás). Mindkét esetben várja meg, amíg egy visszaigatoló emailben értesítjük, hogy a rendelése "teljesített" státuszba került.

5. Ezután a weboldalon a Fiókom - Belépés menüpontba belépve, a "Fiókom" részben a "Letöltések" menüpontban tudja letölteni a pdf-et.

Részlet az előszóból:

"A Borkalauz a hazai minőségi bortermelésnek legjavát mutatjabe. Ez évek szerint változva 1200 - 1600 bort jelent. Csak apalackozott borok jöhetnek számításba, abból is a fővárosi/nagyvárosiborüzletekben, éttermekben megtalálható borok. Igyekszünka határainkon túli magyar termelők borait is bemutatni, bára mintákhoz nem könnyű hozzájutni…

Minősítéseink, hisszük „egyenletesek”. Ez azt jelenti, hogy a kiugróanjó és meglepő eredményt elfogadjuk, de a nagyon jónak(el)ismert pincészetek boraiból, ha szokatlanul gyengét találunk,abból négy-öt kóstolást is megejtünk, hogy biztosak legyünk: nemegy-két hibás palack tartalmát tükrözzük-e. Az időben (tehát júliusig)beküldött borok többször kerülnek kóstolásra és a kóstolásoksorán szerzett legjobb eredmény jelenik meg. Ezt a szeptemberbenbeküldött boroknál ritkán sikerül megvalósítani.

Ebben az évben szinte biztos, hogy újra ránk zúdul a vád: indokolatlanulmagasak a pontjaink, túlságosan jószívűek vagyunk…Valóban magas pontszámok jelennek meg, mert egy nagy évjárata 2006-os borai kerültek be a Borkalauzba. Szégyen ezeket magasraértékelni? Ezzel az évjárattal végre kezd beállni a fehérés vörös borok közti egyensúly. Sok szép, vagy éppen nagy fehérborjelent meg ebből az évből. Ami a Kárpát medencei terroirtés fajtaösszetételünket illeti, mi jobbak lehetünk fehérben, mintvörösben. Hogy volt ez eddig? Tíz ötcsillagos borból (még Tokajtis beleszámítva) hat-hét vörös bor volt! Most lassan feleződik azelismerés.

Az értékeléseken kívül vélemény különbségre, sőt vitára is okotadhat az általunk megítélt potenciál. Nem kizárt, hogy jó néhánybort e tekintetben túlértékeltünk. De ha egy weboldalon azt írják,hogy az előrejelzéseink erősen túlzók voltak, azt vajon hány palackmegkóstolása alapján írja az illető. Nagy meglepetések isérték a borbarátokat e téren, mégpedig pozitív irányból.

Többen számon kérték tőlünk, hogy miért nem tartjuk magunkata csillagszámhoz és pontszámokhoz tartozó szöveges meghatározásainkhoz.Igazuk van, nem tartottuk…

Csakhogy a hazai bortermelésben az elmúlt mintegy öt esztendőbenolyan szemléletváltás és minőségi ugrás következett be, amiaz ítélkezést (ami mindig relatív, „valamihez képest” ilyen vagyolyan a bor) döntően befolyásolta. Álljon hát itt egy olyan leegyszerűsített(?) rendszer, mely feltehetően hosszú ideig megálljaa helyét. Az ötcsillagos a nagy bor, ami felejthetetlen alkotás. Négycsillagos a szép bor, mely emlékezetes és élvezeti cikk.A három csillagost, amit jó bornak nevezhetünk, kellemes inni, deközel áll az élelmiszerhez.

A két csillagos alapjában tiszta bor, úgy fogyasztjuk, mint szomjoltót,azaz számunkra folyadékpótlás, étkezéskor vagy azon kívülis. Egyértelműen az élelmiszerek közé tartozik.

Egycsillagos borról nem szoktunk beszélni. Ha ilyet beküldtek bírálatra, csupán a termelő hozzájárulása esetén jelentetjük meg. Csak igénytelenek számára fogyasztható – de azért még nemhibás bor.

A Borkalauz közeleg tizenötödik kiadásához. Ez a tizennegyedik… A kötetek sem külsőre, sem tartalomra nem hasonlíthatókössze, csak a „szomszédos” évjáratok. Maguk is tükrözik borászatunkat. Jó lenne így tovább…

Budapest, 2007. november

Rohály Gábor"