AVilla Pasarét

Mészáros Gabriella dip.wset

tematikus kóstolók és tréningek

 

Matt Kramer, az ismert amerikai borkritikus kezdte egyik cikkét azzal, hogy „az kóstol jól, aki úgy kóstol, mint én…”. Ami felütésként önkritikus és enyhén cinikus hangvételt hozott a cikkben, de a lényegre tökéletesen mutatott rá. Magam nem hiszek abban, hogy kizárólag fiziológiai képességeink alapoznák meg a borok értékelésének képességét. Mindez kevés, ha gyakorlati tapasztalatot nem szerzünk, és képességeinket nem tesszük ki folyamatos tréningnek – elméleti tudásunkat is gyarapítva. Ha valódi tudásra és iránymutatásra van szükségünk bor dolgában, érdemes olyanokra támaszkodni, akik több tapasztalattal rendelkeznek nálunk.

 

Mögöttem harminc év, amit a bor körül töltöttem el. Középpontban a kóstolás, nem indulhatunk másként, csak ha ismerjük az alapokat. Ha ez megvan, önállóan is tudunk építkezni. Átfogó és naprakész ismeretek, folyamatos gyakorlás – kiváló borokkal, ez az én ajánlásom. A legjobb hely, ahol mindent megtanulhatsz a borokról, ami érdekel.

Élvezetes és informatív borkóstolókat, tanfolyamokat, egyedi boros alkalmakat és személyzeti képzéseket is kínálok. A kilencvenes évek végére kiderült: szükség van olyan strukturált borkurzusokra, amelyek a fogyasztóra összpontosítanak. Fő célunk nem más, mint barátságos, mégis professzionális, figyelemfelkeltő és nem ijesztő módon közelíteni a borok világához.

 

BORKÓSTOLÁS – vagy varázslat?

az alapok - BORISMERET CSEPPENKÉNT

 

Amit a résztvevőknek kínálok:

            online tananyag, amiből mindent megtanulhatsz, ami az induláshoz kell

            útmutató az otthoni felkészüléshez

            borlista, amit érdemes beszerezni, kötelező és ajánlott tételek a borkóstoláshoz, gyakorláshoz

         9 x 3 x 45 perces gyakorlati képzés – kizárólag a borokra figyelünk – kellő felkészülés után alkalmanként remek hazai borok kóstolása mellett.

Az alapfokú borismereti tanfolyamon valóságos és használható tudást és borismeretet adok át a hallgatóknak. Elengedhetetlen mindazoknak, akik a borral akár csak kedvtelésből, akár szakmai elhivatottságból akarnak megismerkedni. Ez a tanfolyam elegendő tudást ad ahhoz, hogy biztosan eligazodjunk a kóstolás technikájában, a magyar borvidékek körében, a legfontosabb szőlőfajtákban, de megismerkedünk a szőlőtermesztés, valamint a bor-és étel párosítások alapjaival is. Tokaj, az elmaradhatatlan borvidék szintén felfedezésre vár. Borkóstolást könyvből nem lehet megtanulni, ezért tartunk a kurzus során sok kóstolást, kiváló hazai borokkal. A napi 12 - 15 bor kóstolása lehetőséget ad arra, hogy megismerjük érzékszerveinket, azok működését, az alapvető borstílusokat és a kurzus végére használható borleírásokat készítsünk.

Ak
ár barátainak akar örömöt szerezni valaki, akár borkereskedelemben vagy éppen a vendéglátásban akar elhelyezkedni, az itt szerzett tudásra bátran alapozhat.


Tematika
Az ismeretszerző borkóstolás elmélete és technikája
A sz
őlőtermesztés környezeti alapjai
Sz
őlőtermesztés, borkészítés
Borstílusok
Gasztronómia – bor- ételpárosítás alapjai
Magyarország borvidékei
Tokaj
A Kárpát-medence sz
őlőfajtái

Egyéni munka zárja a programot    Mészáros Gabriella, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított első hazai borismereti oktatási központ vezetője és vezető előadója volt, közel harminc éven keresztül. Nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor. Saját szakirányú kötetei a hazai borfelhasználás alapművei a tanulni vágyók számára.

Kóstolói valódi trambulint jelentenek azok számára, akik a bor világában szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésről vagy értékesítésről, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője.

A tudásvágyó amatőrökön túl, a magyarországi borászatok megannyi munkatársa, családtagja sajátította el az elmúlt években kóstolópadjánál a világ és Magyarország teljes körű borismeretét, utat mutatva a fiatal borászgenerációknak is, megtalálva a tökéletes egyensúlyt tradíció és haladás között. 

Ez a műveltség, a magyar bor extra finesze, - mely túlmutat egyszerű tájékozottságon - tovább gazdagítja a hazai borok minőségét, ezen keresztül is segítve az európai borkultúrába való bekapcsolódást.

Időpontok:

2024. február 2-3-4. péntek-szombat-vasárnap

minden nap 9.00 – 17.30-ig – közben egy óra ebédszünet

A kurzus díja: 89.000- + áfa.

Jelentkezés és bővebb felvilágosítás:

www.meszarosgabriella.com  meszarosbor@gmail.com