Ez a hétvége Egerről és a BIKAVÉR-ről szólt. Megtisztelő és számomra egyben megható is az egri termelők által Gábornak és nekem ajánlott díj. Gábor két nehéz évet töltött Egerben és rengeteget mesélt róla. Kispapként nem volt könnyű az ötvenes években létezni, számára mégis meghatározó maradt ez az időszak. Rengeteget hallottam az Almagyar, Foglár utca, Kisasszony domb, a Bazilika, az orgona - és életem első korty bora, egy egri bikavér - mind megjelent előttem, amikor a Líceum gyönyörű termének ablakából a kivilágított Bazilikát néztem. Nem reméltem, nem vágytam, de igen jól esett, hogy más is észrevette a törődést, amit Gáborral az elmúlt harminc évben a bor körül mutattunk. Bízom benne továbbra is, hogy a munkának van és lesz is eredménye. Csak legyen hozzá elég őszinte szó és nyitott fül is. Köszönöm mindkettőnk nevében!Méltatás: dr. Rohály Gábor és dr.Mészáros Gabriella.

 

Rohály Gábor 1935-ben született Budapesten. Pécelen nőtt fel az általános iskolai tanulmányait itt végezte a kőbányai gimnázium végzése után két évig papnövendék volt Egerben, de végül nehezen meghozott döntés után fizikai munkás volt, majd sorkatona. 1959-től a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen tanult, ahol fogszakorvosként végzett. Először Tolna megyében dolgozott két évig, majd Budapestre került. Harminc év budapesti rendelőintézeti munka után kezdett hivatászszerűen foglalkozni a bor felhasználással, ezen belül a borok érzékszervi vizsgálatával és a borleíró nyelv fejlesztésével. Mindezt egy kővágóörsi parasztház felújítása indította el, mert annak kertjében szőlő telepítésébe fogott. Ekkor csatlakozott hozzá későbbi felesége Mészáros Gabriella. Gabika szintén született Budapesten minden iskoláját itt járta ki a jogtudományi egyetemet is, majd 1999-ig ügyvédként dolgozott. Ekkor már a borral való foglalkozás minkettőjüket elszólította eredeti szakmájuktól. Visszatérve a boros vonalhoz Gábor és Gabika már házastársként fejezik be a szőlőültetést és belekezdenek a borászkodásba, majd a borismereti oktatásba és a borszakírásba.

1990-től sommelier kurzust szerveznek, majd megalakítják Gábor vezetésével a 7 Borbírák Rendjét. Ez a borrend indítja el az év bortermelője választást Magyarországon és az első 5-öt ők választják meg. 1991-től a WSET (Wine and Spirit Education Trust) oktatási rendje szerint közösen útjára indítják a Borkollégiumot és az oktatást úgy, hogy a tananyagot korábban Londonban sikerrel akkreditáltatják.

Együtt tanulnak az Osztrák Borakadémián elsőként Gabika szerzi meg a Nemzetközi Borakadémikus címet, majd Gábor is követi. Ezután mindketten az Osztrák Borakadémia oktatói lesznek.

1996-ban az AKÓ Gasztronómiai Tanácsadó és Kiadó Kft-vel, mint háttérintézménnyel együtt elkezdik a borértő képzést a WSET tananyagaival. Magyarországon elsőként megszerzik a WSET akkreditációt a Borkollégiumnak 2006-ban.

Közben Gábor a Magyar Bor Akadémia tagja lett és az akadémiának átadták az év bortermelője választás nemes lehetőségét és felelősségét.

Közösen vagy külön-külön több hazai és külföldi szakfolyóiratban publikáltak és Gabika publikál ma is.

1995 óta a tizenhat éven keresztül megjelenő Borkalauz, és számos más borral, gasztronómiával kapcsolatos könyv szerzői, szerkesztői és kiadói voltak. Mindketten borszakírók, tanácsadók és egyéni korrepetítorok.

Gábor 2022-ben életének 87. évében távozott el közülünk. A Magyar borászat Kazinczyjának a borleíró nyelv alkotó és megújító munkáját felesége Gabika folytatja., aki a borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője. Cikkei valamennyi hazai bor és gasztronómiai tárgyú szaklapban, magazinban jelentek meg. A Magyar Konyha Magazin rovatvezetője. Az Óbudai Egyetemen címzetes egyetemi docense.

Tanított az Egri Eszterházy Károly Egyetemen és a Tokaj-Hegyalja Egyetemen is.

 

Műveik:

Az alábbiak szerzői, szerkesztői és kiadói

Borkalauz 1995 – 2010-11

Magyar Borok Könyve

Terra Benedicta – Tokaj and beyond

Terra Benedicta – Áldott föld

Bortankönyv 1 és 2.

Ételekről és borokról 2020

A többiek:

Borok Könyve – Kossuth Kiadó 1996 – szerző

Mészáros Gabriella munkatárs az alábbi könyveknél.

Jancis Robinson: Oxford Companion to Wine, Oxford University Press

Johnson – Robinson: „World Atlas of Wine” Octopus Publications

Robinson, Harding, Vouillamoz: Wine Grapes, 2012, Allen Lane

Elsősorban Gabika és néhány esetben Gábor a szerzője, szerzői az Egri Eszterházy Károly Egyetem borkultúrával kapcsolatos tananyagainak.

Díjaik:

Rohály Gábor:

Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje

Hamvas fürt borművészeti díj

Bussay László emlékdíj

 

Mészáros Gabriella:

Bussay Díj 2022

Vince díj 2022

Borászok Barátja díj 2014

 

Rohály Gábor és Mészáros Gabriella vallotta és vallja, hogy a borról vagy igazat, vagy semmit.

Gábor újságírói kérdésre válaszolja az alábbiakat.

„Világos, hogy bizonyos magyarnak vallott ételekhez elkerülhetetlen a vörösbor fogyasztása. Ezek közül mindenképpen az észak-magyarországi stílusú vörösborok, amelyek minket magyarokat igazán jól reprezentálnak elsősorban az egriek. Ezek a mi klímánkra és a mi gyakran vulkanikus eredetű talajainkra utalnak, sokkal jobban, mint a hallatlan nagy testű mediterránra utaló boraink annak ellenére, hogy azokat is szívesen fogyasztom. Ezért, a kérdésre hogy melyik a kedvencem vörösben, mit tesz isten Eger áll az első helyen és az egri borok is tudnak ma már olyan testesek lenni, hogy a villányiak is elcsodálkoznak rajta, hogy lehet ilyen bort, ennyire testes bort készíteni Egerben. Gyönyörű savak találhatók benne, amitől egy bor délceg lesz és egyenes tekintetű, ugyanakkor illatban, díszítőjegyekben nagyon gazdag. Mindez az egri vörösborokban benne van.”

Utolsó riportjában a riporter hölgy utal arra, hogy a magyar borászok nem tudják a helyes irányt például Egerben a bikavérrel kapcsolatban.

Gábor tiltakozva helyre teszi, hogy nem így van!!!

Lényegében elmondja, hogy a szabályozásoknak is köszönhetően az Egri Bikavérek egy-két kivételtől eltekintve nagyon jó ételkísérők, hogy a superiorokat nagyon igényes akár külföldi vendégeknek is lehet kínálni az Egri Bikavér Grand Superior, pedig bármelyik uralkodó asztalára oda tehető.

Mészáros Gabriella kóstolópadjánál a tudásvágyó amatőrökön túl, a magyarországi így az egri borászatok megannyi munkatársa, családtagja sajátította el az elmúlt években a világ és Magyarország teljes körű borismeretét, utat mutatva a fiatal borászgenerációknak is, megtalálva a tökéletes egyensúlyt tradíció és haladás között.  Nagyon sok egri közösségi boros kiadványnak, könyvnek cikkírójaként méltatta és méltatja folyamatosan Eger lehetőségeit és fejlődését nem csak a bikavér, hanem fehér párja az Egri csillag esetében is.

Őszinte támogató munkájukért méltán érdemelték ki az egri borász közösség szimpátiáját és ennek következtében Magyarországon borszakíróként az egri bor az Egri Bikavér népszerűsítőiként mindenkit megelőzve elsőként most az Egri Bikavérért díjat.

dr. Gál Lajos