Kiválasztottak. A legszebbek. Személyes kedvenceim.

Borok, amelyeket bármikor, bárkinek szívből ajánlok.

BORKALAUZ – Mészáros Gabriella

Tíz éve már, hogy a Borkalauz 2010-2011-es kiadása - tizenhat évfolyam után - utoljára megjelent nyomtatásban. Sokat gondolkodtam azon, hogy kell -e egy efféle kötet, akár papír alapon vagy online. Majd döntöttem.

Rengetegen tájékozódtak annak idején ezekből a kötetekből. Persze, mert nem volt más – gondolhatják sokan, nem minden alap nélkül. Rohály Gábor fejéből pattant ki a Kalauz ötlete is mint szinte minden akkoriban, ami a borhoz fogyasztói oldalról köthető volt. Mivel itthon ez volt az első efféle munka természetes, hogy sok hibája volt. Mégis segített irányba állni és állítani sokakat. A lelkesedés és jó szándék, no meg a végnélküli kíváncsiság hajtott bennünket a borok felé. Próbáltunk példákat keresni, rengeteget olvastunk és jártuk a pincészeteket.

Nem hiszek a versenyekben és az egyszeri, alkalomszerű megmérettetésekben. Ha egy termelőnek nincs rend a fejében, nem készül egy-egy borra, nem próbálja a termő helyet és saját elképzeléseit alázattal a szőlő és a bor szolgálatába állítani, hát nem hiszem, hogy csak úgy elsülhetnek a hordói. Magyarul a folyamatos tevékenységet érdemes kísérni, ültetvényt, pincét, borokat. Elkezdem tehát újra rendszerezni a kóstolási jegyzeteimet és gyűjteni sok újat a régebbiek mellé.

A kezdet – és egyelőre a vég – a www.meszarosgabriella.com oldal lesz. Hogy nyomtatott formában mikor és hogy tud a kötet megjelenni, néhány hónap múlva eldől. A digitalizált forma előnye, hogy végtelen számú bort leírhatok, bármikor is jön velem szembe. A nyomtatott kötet szűkebb, de jobban koncentrálhat a pillanatnyi állapotra. Mindkettőnek megvan az előnye, létezhetnek akár egymás mellett is.

 

Nem tartok a változásoktól. Tanítani sokféleképpen lehet. Úgy is, hogy elmondom a tapasztalataimat. Igyekszem majd csak azokról a pincészetekről írni, ahol találtam jó borokat, stílust, jóra törekvést és izgalmakat. Nem pontozom sem a borokat, sem a pincészeteket. A borélvezet nem lehet verseny tárgya. Viszont bizonyos tulajdonságokat elvárok és mások is elvárnak a boroktól, amelyeket megiszunk. Ebben próbálok segítséget nyújtani azoknak, akik szűkebb kitekintéssel rendelkeznek.

Szeretném élvezni a kóstolást és az élmények megosztását. Jobbító szándékkal, örömszerző módon.

 

A kötet szerkezete nagyjából változatlan lesz. Borvidéki leírás, minél tömörebben hiszen ma már rengeteg fórumon szerezhetünk pontos információkat ezen a téren. Termelők bemutatása, személyes benyomások. Borok, kóstolási jegyzetek. Nem a drága borokat vadászom, sokkal inkább a megfizethető jókat. Azokat a tételeket, amiket szívesen kibontunk otthon a barátainkkal. Amit, ha szájba veszünk, elégedetten csettinthetünk. Nem válogatok a stílusok között sem. Pezsgő és csendes, fehér és vörös, száraz és édes – egy szinten túl egyre megy. Mint bor állja meg a helyét, mutasson egyéniséget, tükrözze a termőhely adottságait. Ja, és legyen szerethető.

Fogok írni idősebb borokról is, olyanokról, melyeknek néhány palackja még ott bujkálhat egyik-másik pincében. Milyen jó, ha tanulhatunk a más kárán! Ha nem nekünk kell bontogatnunk a palackokat egy kis potenciálvizsgálat okán.

Sokan kérték, hogy a borok eltarthatóságát vagy afféle gyűjtőknek szánt útmutatót is adjak a borleírások mellé. Nos, igyekszem majd úgy dolgozni, hogy erre is legyen gondom. Hasznos, magam is tudom és szívesen veszem az ilyen közléseket azoktól, akiknek van tapasztalata ebben-abban.

A legfontosabb szőlőfajtáknak a legjobbjait is igyekszem majd összegyűjteni. Ezek a listák érthető okokból akkor készülhetnek majd el, ha már elég sok tételt megnéztem.

Havonta frissítem és adom közre az állományt. Tehát a termelők, borok kínálata folyamatosan bővül. Egyetlen borvidéket se tekintsünk a felsorolt termelők szempontjából véglegesnek. Ha új borok kerülnek elém, bármikor szembe jöhet velem egy ismeretlen szépség.

És még valami. Ha az ember nézelődik a weboldalak között, hát sokszor beleszalad a saját munkájába. Amik létrejöttéért sokat dolgoztam az elmúlt harminc évben. Szeretném a munkát folytatni, de valahol azt is biztosítanom kell, hogy lehetőség szerint csak tájékozódás és ne haszonszerzés miatt olvassák, amit írok. Ezért a havi frissítéseket regisztráció és jelképes havidíj megfizetése fejében tudom elérhetővé tenni. Ennek a pontos módját igyekszem hamarosan kitalálni.

Minél többet tudunk egy borról, annál inkább képesek vagyunk értékelni. Ez

a bortermelés minden oldalára egyaránt vonatkozik – beleértve borvidéket, évjáratot, természetesen a terroirt magát.

Egy-egy bor jó esetben a táj, a termőhely földrajzi lenyomata.

A szőlő kétségtelenül az a növény, amely a legjobban tükrözi a környezeti, társadalmi és gazdasági feltételek, amelyek mellett növekszik. Az a fontos, hogy a bor stílusával használható üzenetet közvetítsen a vevőknek és a fogyasztóknak, stílusa megfeleljen a termőhely adottságainak, képes legyen valódi lenyomatot adni a természet adta lehetőségekről. Mindez persze csak a termelők aktív közreműködésének az eredményeként jöhet létre.

Harminc év kóstolásai tapasztalatával a hátam mögött úgy érzem elég információ áll a rendelkezésemre ahhoz, hogy ezt másokkal is megoszthassam. Ezen a téren ugyanis a folytonosságnak komoly szerepe van. Ez nem azt jelenti, hogy induló pincészetek ne tudnának izgalmas borokat palackba tölteni, hogy ne kellene lehetőséget adni a bemutatkozóknak is. Mégis nagyobb súllyal szerepelnek a kötetben majd azok a pincészetek, amelyek munkáját évek, netán évtizedek óta nyomon követhetjük.

Jó kóstolást, jó bóklászást a borok mesés világában.

2021. tavasz tájánElőjegyzés e-mailben az  info@meszarosgabriella.com címen. A szövegek csak az előfizetők számára lesznek elérhetőek.

Díja havi frissítésenként  3.800,-Ft - első megjelenés 2021. június 20.

A 2021-es év hátralévő 7 havi frissítése egyben, előre is megrendelhető. Június 15-ig történő megrendelés és fizetés esetén 22.800,-Ft.

A megrendeléskor kérem szépen a számlázási adatokat is pontosan megadni.

dr. Mészáros Gabriella kisadózó 11773023- 00715357 OTP