KADARKÁK


Nos, megígértem, hogy felfedem azoknak a termelőknek és boraiknak kilétét, amelyek a most kóstolt 30 mintából a legszebbek voltak. Kadarkát illik temetni. Én megtehetem, hogy nem teszem. Egyszerűen azért, mert mint fogyasztó igénylem az igényes és izgalmas borokat, hajlandó vagyok – ésszerű kereteken belül – magasabb árat fizeni azokért a borokért, amelyek hónapokra vagy akár évekre ellátnak pozitív élményekkel.

Nem kívánok ezúttal a fajta nehézségeivel foglalkozni, ezt már többször megtettem. Tényleg katarzis szerű élmény volt, hogy

-          igazán beteg vagy hibás tétel nem volt, az hogy a kénmentesség vagy hallatlan alacsony kénszint nem minden termelőnél tudja életben tartani a bort, hát ilyen előfordult;

-          igazi élmény-számba menő egyéniségeket kóstolhattunk, más-és más stílusban, koncentrációban, fejlettségben és árban is persze;

-          nem volt egy olyan tétel sem, ahol túlzó tanninokkal vagy fajtaidegen aromatikával találkoztunk volna;

-          és ami számomra talán a legfontosabb volt: a borok mögött tudatosságot és valódi koncepciót véltem felfedezni; ennek a tizenöt bornak tehát volt alapja, nem afféle „megtörtént” borok lettek – ezért is vagyok többek között boldog és elégedett.

 

Tüske Pince 2019 – palackozott

Halmai Csaba borai nem szoktak nagy hejehujával érkezni. Számomra minden évjáratban az egyik legmegbízhatóbb és állandóbb a szekszárdi termelők között, kicsi a minőség- és stílus-beli ingadozás boraik között. Karcsúbb, soha nem túl koncentrált de kiegyensúlyozott, gyümölcsös és jó savgerincű borok ezek. Most is. Sima, jó arányú, nagyon kellemes kadarka. Ráadásul elsőként kóstoltuk, többször visszatértünk hozzá és mit sem változott a véleményünk.

Sziegl Balázs Herreberg Hajós 2018

Balázs borait sajnos még kevesen ismerik – ismerjük – pedig igencsak érdemes arra, hogy szétnézzünk a pincéjében. Egy-egy ilyen bor megjelenése átírja mindazt, amit az elmúlt évtizedek az „alföldi” borral kapcsolatban sokak fejébe plántáltak, bár ha őszintén szemléljük a kérdést, Hajós környéke a legkevésbé sem a homoki egyszerű mindennapi, élelmiszer-szintű borok termőhelye. Két kadarkája van forgalomban a pincének, de a többi Kárpát-medencei fajta borát is érdemes tőle megkóstolni. Ez a Herreberg dűlőből származó bor (milyen gyakran kóstoltunk hajósi dűlős bort ???) sokaknál az abszolút első helyen végzett, nem véletlenül. Csupa gyümölcs, olvadozó, rózsaszirmos-fűszeres-csipkebogyós illat és íz, remek szerkezet. Koncentrált és buja bor.

Sziegl Balázs Kolostor domb Hajós 2018

Balázs szerint ez a kadarka mindennek a legjava. Árban is magasabb mint az előző, kétségtelen hogy valamivel koncentráltabb és talán cizelláltabb is annál. Illatában itt is Ali Baba rezidenciáján érezhetjük magunkat, a rózsavíz-rózsaszirom finom édeskéssége lengi körül. A szőlő tökéletes tisztaságát érezzük benne. Rettentő szép bor.

Grál Borpince Tolna Kadarka 2018

Bevallom, soha nem kóstoltam ettől a pincétől bort, holott Györköny nincs messze Szekszárdtól. Kellett egy kis levegő a bornak, de néhány perc alatt tökéletesen összeállt az illat. Dugig édeskés és pikáns fűszerekkel, érdesebb és határozottabb cserzőanyaggal, remek szerkezettel. Ez a bor szintén természetes környezetben született, ha minden igaz, folytatása érkezik.

Szent Gaál Kadarka 2019 – hordóminta

Alapvetően Strázsa-hegy és Várdomb dűlők szőlője. Utólag pottyant a sorba, de nem bántuk meg. Az elmúlt években a pincészetnél megfigyelhető egy komoly stílusváltás, ami szerintem kimondottan jót tesz a boraiknak. Sok-sok gyümölcs, hallatlan tisztaság, fűszeresség – fiatalsága ellenére az egyik legkadarkábbnak mondott tétel. Könnyed, légies és fűszeres, egyfajta kadarka etalon lehetne.

Heimann és fiai Porkoláb völgy 2018

Ez a bor sokkal drámaibb, de kadarkaságához ennek sem férhet kétség. Finom savak, széles de nem nehézkes ívek, leheletnyi ásványosság az utóízben. A Porkoláb völgy is Szekszárd legjobbjai közé tartozik, kóstoltunk már innen remek kékfrankosokat – a magam részéről bízom egy valamikor megszülető dűlős bikavérben is. A kadarkának is jól álla dűlő és a tisztaság, határozott szerkezet.

St.Andrea special selection 2018

Valójában nehezen fejtjük meg ennek a St.Andrea szelekciónak a mibenlétét, de a nemrég kóstolt Volcanic Áldás is szép emlékeket hagyott bennem. Vastagabb szerkezet, finom savak, sok gyümölcs és még több sós-ásványos karakter a korty végén. Élénk, lendületes bor a méltóságteljesebb kadarkák közül.

Vesztergombi 2018

Nagy kadarka hagyományokkal bíró család. Soha nem felejtem el annak a nagyon öreg tőkés kadarkának az ízét, amit valamikor a 90-es évek közepén még a Papa hordójából kóstoltunk. Tömény keleti piac fűszerkavalkádja, finom savakkal és jó arányokkal. Ez a bor valahol közelít ahhoz. Persze sokkal modernebb, karcsú és mégis koncentrált, komplex és hosszú. Meggy, cseresznye, hecsedli az aromatikában, bujaság az utóízben.

Orsolya Pince 2018 kadarka # 2 variációk

Szinte minden kóstolón tuti befutó. Nemrég került elő egy elveszettnek hitt 2006-os (!) karton pinot noirjuk. Nem mondom, hogy nem lehetett érezni a bor korát, de kitűnő állapotban volt. Az Eger környéki kadarkák más szerkezetűek, mint a szekszárdiak. A leheletnyi mazsolás túlérettség és csipkebogyó uralta az aromatikát, mellette lendületes szerkezet, finom savak, érezhető cserzőanyag. Nagy bor.

Szentesi Nadap 2017

Megint egy olyan terület, ahonnan Szentesi Jóskának sok szép borát kóstoltuk már, potenciál van bőven, a borok egyelőre hiányoznak. De nem így ez a régi szekszárdi klónokból szelektált kadarka, melynek már több évjáratát volt szerencsénk kóstolni. Puha, krémes textúra, finom savak, jó szerkezet. Gyakran jut eszembe erről a borról a bársony gazdag, de simogató tapintása. Kicsit teltebb idomú és épp ezért mindig szerethető.

 

Maurer Nagy-Krisztus 2017

Talán ez volt az egyik legmegosztóbb tétel. Kétségtelen, hogy nem nyílt meg azonnal, volt az elején egy kis bizonytalanság az illatában. A szerkezetét tekintve mégis olyan arányos és egyéni amit ad, ami számomra például komoly érték. A Szerémség nagyszerű adottságai ebben a borban rendre megjelennek. Spontán erjed, szűrés-derítés nélkül kerül palackba.

Sagmeister Ernő Kányás 2016

Évek óta az egyik legizgalmasabb kadarka. A szintén Szerémségből származó bor a vastagabb kadarkák közé tartozik, ami a talaj és a tőkék együttes erejének köszönhető. Persze Ernő munkáját sem becsüljük le, hiszen ez a kitűnő sav-alkohol arány és az elegáns, fűszeres de mégis elsősorban ásványos karakter nem magától kerül a palackba. Hosszú és tartós.

Sauska 2016

Több villányi bort is kóstoltunk, ez kilógott a sorból. Kissé meglepően karcsú és elegáns szerkezete, teste, aromatikájának karaktere másként élt emlékeimben. Szinte érett Barolo megjelenésével, finoman fűszeres és csipkebogyós aromatikája hosszan és komplexen borította be nyálkahártyánkat. Utánajárok majd, hogy melyik ültetvényekről jött a szőlő, félek hogy lemaradtam valamiről.

Gróf Buttler Nagy-Eged superior 2015

Nagyság, erő és elegancia. Amikor egy tájból tényleg a legjobbat lehet kihozni. Semmi nyoma fáradtságnak vagy lendületvesztésnek. Anna kedvence, van még belőle egy-két üveg de szerintem megpróbálom szaporítani palackjaink számát. Az az alkalom jutott róla eszembe, amikor a nagy észak-rhÔni termelő René Rostaing (CÔte RÔtie) elismerően szólt Vesztergombi ás Vida kadarkákról – nagyon régen volt, valamikor a 90-es évek vége felé – majd többször vissza is tért a palackokhoz. Ja és még az, hogy ez a bor egyszerűen BOR. Teljesen mindegy a fajta, termőhely, érett szőlő vagy túlérett: nem számít. Bor, ami él és gyönyörködtet. A Nagy-Eged-hegy bizonyos napokon az ország közepe.

Vesztergombi 2009

És egy bizonyíték arra, hogy a kadarka nem feltétlenül sprinter. Megy neki a maratoni táv is, ha éppen arról van szó. Érett jegyek, finoman árnyalt szerkezet, jó és hosszú lenyomat a nyálkahártyán. Gazdag meggyes-csokoládés aromatika illatban és ízében is. Fűszeres, buja, jó értelemben maga-kellető. Nem olcsó, de kihívó, izgalmas.

Nem volt tehát minden tanulság nélkül való ez a kóstoló. Az biztos, hogy a kadarkának nagy szüksége van a melegre és a sok napsütésre, de hűvösebb évjáratokban is képes szép borokat adni. Lásd 2016. Soha ilyen egyöntetűen nem éreztem a kadarkák illatában a halványan túlérett, mazsolás, mazsolaszáras és rózsaszirmos jegyeket. Erős karakter.

És hogy miért nem írom le a többi 15 bort? Egyszerűen azért, mert sokkal fontosabbnak tartom a jók kiemelését, mint a kevésbé sikerült tételek mutogatását. Nem is tudtam annyi kadarkát begyűjteni amennyit szerettem volna, számos olyan, évek óta bizonyított tétel nem volt most elérhető, amikről tudom, hogy kifogástalanok.

Ez – akár az összes többi kóstoló – csupán egyfajta merítés. Ami számomra a legfontosabb az az, hogy egy ilyen nehéz témánál a borok fele mennyire tökéletes volt. Ez hallatlan öröm szerintem sokunk számára. Csak azért sem állok be az örök fanyalgók közé! Persze, jobb lenne harmincból harminc. Gondolom majd akkor, ha még több tudatos termelő lesz a piacon, akiknek a borait egyre igényesebb fogyasztók vásárolják. Akik tudják azt is, hogy nem minden kékszőlő borában a tannint kell kergetni. Hogy a tiszta és őszinte bor többet ér a plecsniknél. Hogy egy-egy termőhely nagysága és az ott termett borok minősége nem feltétlenül annak a függvénye, hogy mit sulykoltak belénk évtizedeken keresztül. Hogy el tudjuk választani a valódi bort az élelmiszertől. Ja, és hogy Kovács Nimród is megkóstoljon egy-két kadarkát…