BURGUNDIA fehérben

2020. szeptember 18.

Kicsit mindig restelkedem, amikor azt gondolom magamról, hogy nem szeretem a chardonnay-t. Normális ember ilyesmit autómárkáról sem gondol, nem hogy szőlőfajtákról. Ahány termőhely, ahány termelő annyi bor, rengeteg szép élmény köt engem már így is nagy chardonnay-khoz, és nem kizárólag Burgundiából. Minden efféle kóstoló előtt tudom, hogy lesznek gyönyörű borok, sima tapintású, selymes, hosszú és telt szépségek és talán pont ezért érzem úgy, hogy megcsalom a furmintot… Pedig igazából nem, de talán mégis van bennem irigység. Hiába tudom ésszel, hogy a sok mész a talajban amit a fajta imád, a remek dűlők, a kiforrott és tökélyre vitt technológia ott áll mellettük – mégis rendre összehasonlítok és reménykedem. Hogy a mi boraink is fognak előbb-utóbb ilyen mennyiségben kifogástalan minőséget és stílust mutatni. Hogy egy napon a tokaji furmintok egy évjáraton belül csak annyiban fognak különbözni egymástól, ahogy egy Chablis Vieilles Vignes eltér egy 1er Cru borától. Nem lesz kérdés, hogy kilóg-e a hordó, az alkohol, leheletnyi túlérettség a szőlőben vagy egy csipet botritisz. Mert egy kevésbé koncentrált tételnél is egyértelműen felismerhető a terület karaktere, a Kimmeridge fogalmának hűvös szikársága vagy éppen a melegebb, édesen-fűszeres Pouilly-Fuissé aromatika.

Amúgy nem meglepő, ezúttal is tartolt a két favorit, Meursault és Montrachet környéke. Előbbi saját magát meghazudtoló könnyed eleganciával, utóbbi légies gyümölcsösségével vonzott sokunkat. Azt nagyon sajnáltam, hogy nem maradt Úrágya sem Demeter Endrétől, sem Orsolyák Attilától. Nagyon megnéztem volna őket ebben a sorban.

Csak 2017-es borokat kóstoltunk, szerintem ezekből a sorokból lehet a legtöbbet tanulni. Kitűnő, nem túl koncentrált, inkább korán érő, de kiegyensúlyozott borokat adott. Egyértelműen tetten érhető a globális felmelegedés, érett és egészséges szőlőt éreztünk kivétel nélkül minden borban. Ez részben jó, de azért nem örülnék neki ha hamarosan visszasírnánk egy jó kis hűvös, nyers burgundi évjáratot. Csak vágásként tettem be a 2014-es BEAUNE Les Aigrots Bio 1er Cru Domaine de Montille-t, nem kellett volna. Minden palack parafa vagy diam dugóval volt lezárva, nem volt dugós tételünk. A borokat 4-5 órával a kóstoló előtt bontottam ki, egyszer töltöttem át minden palack tartalmát egy dekantálóba, majd vissza a palackba.

 

1.        VIRE CLESSE Macon Villages AOP Les Héritiers du Comte Lafon 2017

Fiatal, 1999-es apelláció, 1er cru dűlő nélkül, village kategória. Alapvetően kis márgával kevert homokkő. A bor nem túl izgalmas illattal indít, kis édes fűszeresség, könnyed és meleg tónusok. Szerkezetre nem rossz, nekem középen hiányzik belőle valami. Érett szőlő, jó de kissé visszafogott savtartalom.                                                                          

2.       MILLY LAMARTINE Macon Villages AOP Les Héritiers du Comte Lafon 2017

Kellett egy kis levegő neki a pohárban, néhány perc alatt szépen helyreállt benne a rend. Sokkal erőteljesebb karaktert mutatott mint az előző, érettebb szőlőt éreztem, magasabb illóval de remek szerkezettel, izgalmas savakkal. Tipikusan megosztó bor, aminél többen húzzák az orrukat. Elég hosszú is volt, kétségtelenül kicsit kilógott a szokásos macôni körből. Amúgy a Macônnais egyik legerősebb márkája, remek – és jó áru – borok gazdája. Ha éppen nincs 15-20 ezer forintunk egy használható 1er cru-re a nagyok közül csak egy igazán szép burgundi fehéret szeretnénk, ez az egyik legjobb tipp.                              

3.       Chablisienne Petit Chablis 2017               

Ez a remek szövetkezeti pince nálam sokszor olyan jól szerepel mint a Vinea Wachau. Lám, gondos kezek és értelmes együttműködés mellett nagyban is lehet szép borokat készíteni. Néha. De többször gondoltam már azt is, hogy sok jó Petit beférne a sima sorba. Kicsit erőteljes volt a savösszetétel, de élénk volt, nem bántott      , jó arányokkal, igazi Chablis-karakter, bár itt az ásványos jegyeknek még igencsak kevés nyomát érezzük. Barna erdőtalaj, homokkő alapon, itt-ott homokos bemosódásokkal. Zöldfűszeres, érett de savas gyümölcsös aromákkal.                               

4.       Testut Chablis Rive Droite 2017              

Ciszterci szerzetesek dolgoztak valaha azon a 13 hektárnyi területen, ami ma a Domaine Testut zseniális borait adja. Agyagos homokkő, a Blanchot grand cru-re néző dél-nyugati fekvésű ültetvény. Szinte atipikusan meleg tónusok az illatban, finom érett fahéjalma, szegfűszeg és citromfű. Kitűnő savak, teljes szájpadlást betöltő élénk karakter a termőhely jellegzetes fanyarkásságával az utóízben.

5.       Testut Chablis Vieilles Vignes 2017        

Illatban még melegebb tónusok mint az előző tételnél. Nem vágtam volna rá vakon, hogy Chablis. Érett, édeskésen fűszeres alma, almavirág, nyomokban méz és árnyalt sós aláfestés. Szinte kerek bor, koncentrált és nagyon tetszetős. Elegáns karcsú vonalai árulják el, hogy Chablisban vagyunk.                             

6.      Testut Chablis 1er Cru Forets 2017

Megint egy gyönyörű melegebb ásványos illat,               visszatérő almavirág és érett citrusos jegyek. Szájban komoly komplexitás érezhető remek savak mellett. Az öreg tőkés változathoz képest árnyalatnyi különbséget lehet érezni koncentráció és komplexitás terén. Nem először gondolom, hogy a Dom. Testut hallatlan stílusos borokat tölt palackba. Sima és hosszú.                                                        

7.       CLOS DE QUARTS Monopole Chateau des Quarts Pouilly Fuisse AOP  2017

Talán őt nem jó helyen kóstoltuk. Voltak már sokkal jobb napjai. Illatban hozta az édeskés, mézesen fűszeres jegyeket, kicsi hordót, meleg árnyalatokat. Ízben viszont nem tűnt annyira kiegyensúlyozottnak, középtájon többen üresnek éreztük. A meleg édeskés aromatika végig megvolt benne, érett sárgadinnye, őszibarack, péche Melba. Picit sajnáltam, gyönyörű öreg ültetvényről (50 évnél idősebb tőkék).                               

8.      SAINT AUBIN 1er Cru Bouchard Père & Fils 2017

Saint Aubin Chassagne és Puligny Montrachet között helyezkedik el, van néhány elegáns, de az előzőeknél jóval kevésbé koncentrált borokat adó 1er cru dűlője. A pincészet a maga 130 hektárjával jó nagynak számít errefelé, de remek területeik vannak. Kiegyensúlyozott, kissé unalmas de selymes tapintású, korrekt bor.                                                                                                                            

9.      SAINT AUBIN Les Murgers des Dents de Chien 1er Cru Domaine Jean Chartron 2017

1994-es telepítésű szőlő termése. Jó területeken dolgozó családi pincészet. A bort több mint egy évig tartották finom seprőn. Ez illatban érezhető is, a határozott őszibarackos jegyeket finom kenyérhéj egészíti ki, szép és visszafogott illat. Szájban jó arányú, hallatlan tiszta bort kapunk. Ha nem lenne ennyire egyedi az aromatikája azt mondanám, szinte körzővel-vonalzóval szerkesztett tétel. De nem az. Szép.                                                

10.    René Lequin-Colin Chassagne Montrachet Clos Devant 2017

Hát innentől kezdve tényleg jobbára stílusbeli különbségek vannak, a minőség nagyon egységes.  A Clos Devant közvetlenül Chassagne alatt fekszik. A pincészet 1679 óta készítenek bort, 2009 óta organikusan. Több dűlőből és évjáratból kóstoltam már tőlük, mindegyiknek volt egy kedves, barátságos mégis profi felhangja. Most sincs másként, tiszta és határozott a bor. Illatában több a gyümölcs, mint a hosszas seprőn tartás nyoma. Kitűnő szerkezet, érett savak, egészséges és tiszta ízek. Hosszú, sima tapintású és gyümölcsös.

                                              

11.     CHASSAGNE MONTRACHET Abbaye de Morgeot 1er Cru Benjamin Leroux 2017

Ez a fiatalember igazgatja a Dom. du Comte Armand pincészetet Pommard-ban. Remek stílusérzéke van, ez ma este is kiderült. Nagyon fiatalon kóstoltuk ezt a tételt is, de nem bánom hogy így tettünk. Selymessége mellett izgalmas gyümölcsössége fogott meg. Elegancia és finesz. Morgeot öreg apátságának tövében mély agyagos talajban terem a szőlő. Elég nagy, 54 hektáros terület, ami 21 önálló climat-nak ad helyet. Ez a fogalom nehezen határozható meg a mi szótárunkkal, elvben a talaj, kitettség és mikor-vagy mezoklíma ami összeköti ezeket a kisebb területeket, semmi köze adminisztratív háttérhez. Magyarul nem keverendő össze a nálunk néhol használt parcella (hrsz) alapú besorolásokkal.

 

12.    PULIGNY MONTRACHET Vieilles Vignes Village  Domaine Jean Chartron 2017

Az 1859-ben alapított pincészet ma 13 hektáron gazdálkodik, természetközeli művelést folytatva. Puligny és Chassagne nem ugyanazt a karaktert kínálja. Nyilván ha valaki rendszeresen kóstolja ezeknek a területeknek a borait, megtalálhatja a maga kedvencét. Chassagne sokszor gyümölcsösebb, kerekebb, könnyebben érthető és szerethető borokat ad, Puligny ásványosabb és gyakran florális karakterű, maga az elegancia. Soha rosszabb feladatot, mint ennek a kettőnek az összehasonlítása. De ne felejtsük el, hogy itt is rengeteg múlik magán a kisebb dűlő kitettségén, kőzetfelépítésén és így tovább. Tehát itt is óvatosan az általánosításokkal!

                              

13.    MEURSAULT les Narvaux Village  Benjamin Leroux 2017

Általában ha más évjáratból kóstolunk, a Montrachet-hoz tartozó települések első osztályú  vagy netán igen ritka alkalmakkor magának a Le Montrachet-nak a borait összehasonlítva jobb Meursault-kkal, a különbség sokkal szembeötlőbb. Ezúttal a Meursault-ból kóstolt mindhárom tétel olyan hihetetlenül elegáns volt, amit tényleg ritkán fedezhetünk fel. Általában ez az a terület, aminek a borai            sokkal rusztikusabbak, nagyon komplexek és koncentráltak de egyáltalán nem a finesz vagy az elegancia jut róluk elsőként az eszünkbe. Sokkal inkább az erőteljes tűzköves, néha diós, nyomokban egy leheletnyi oxidációt is hordozó karakter – nálam aromatikában tipikusan érett és szép Somló jegyek valamint Úrágya köszön néha vissza. Most ebből szinte semmit nem kaptunk, érkezett viszont légiesen tiszta gyümölcsösség, nagyon finom sav szerkezet és hosszú, tartós utóíz.

 

14.    MEURSAULT Porusots 1er Cru  Benjamin Leroux 2017

Meursault az a furcsa állatfajta Burgundiában, ahol nincs grand cru terület, mégis talán az egyszerű village kategória is tud komoly borokat adni. Nyilván nem állja meg a helyét az, hogy ezek a borok mind izgalmasok és koncentráltak, de kiemelkednek grand cru terület nélkül is a burgundi vagy éppen CÔte de Beaune átlagából. Intenzív, könnyed illattal indít, finom nyáresti virágokat és friss gyümölcsöket idéz. Finom savak, leheletnyi cserzőanyag a szájpadláson, élénk és lendülete folytatás.

                                              

15.    MEURSAULT Les Poruzot Dessus 1er Cru  Rémis Jobard-Chabloz 2017

Kifinomult, határozott savakkal, a kifogástalan érett és egészséges szőlő karakterével. A meglehetősen nagy 107 hektáros dűlő jobbik, magasabban fekvő részéből származik a szőlő. A bor aromatikájában még fiatalos jegyek köréből merítve hozza a meleg köves illatokat-ízeket. Talán a legkerekebb, legkiegyensúlyozottabb bor volt a sorban. Szerkezete rendkívül rendezett, a bor ízei több rétegben érkeztek. Elegáns, fineszes és hosszú bor.

     

                                              

16.    CHABLIS Les Clos Grand Cru  Domaine William Fèvre 2017

Koncentrált és komplex, talán túlságosan is sima textúrájú bor. Pici finesz többlet és izgalom hiányzott belőle. Aromatikája gazdagon hozott édeskés fehérhúsú gyümölcsöket, fűszerességet, némi vajas-sós felhanggal. Tartalmas és hosszú volt, de a grand cru területek borainak határozott egyénisége ezúttal hiányzott belőle.