Kis szekszárdi anziksz


Mivel sikerült a múlt héten néhány kitűnő szekszárdi pincét meglátogatni, el is kezdtem feldolgozni a jegyzeteket.

Meleg volt nagyon, de így is sokat kóstoltunk, kiváló emberekkel beszélgettünk és persze jól körül néztünk. Szépek a dűlők, kevés a parlag – ez nagyon jó. Az évjárat eddig jónak mutatkozik. Volt elég csapadék, meleg is – bár a cukorfokok nincsenek az Egekben. A szőlő a legtöbb dűlőben igazán élénkzöld, ami – augusztus lévén – viszonylag ritkaság. Van tehát remény idén is, bár a szekszárdi gazdák az elmúlt évjáratokra sem panaszkodhatnak. Saját tapasztalataim szerint 2016, 2017, 2018 és 2019 is adott gyönyörű borokat, bár 2019 még többnyire hordóban pihen. Talán mellé tehetjük majd 2020-at is.

Sok izgalmas kadarka, kékfrankos, bikavér, értelmes rozék és izgalmas újhullámos finomságok. Pezsgő, petnat, eleven fehérborok, nagytestű de komplex házasítások.

Ja és ettünk is, meg persze kávéztunk. Szálka és a Horog ma már a pestiek számára is evidencia. Most sem csalódtunk. Remek kiszolgálás, némi kavarodás után még ajándék palackokat is kaptunk – de közel sem ez a fontos. Kacsamáj, isteni levesek, nyúl, szarvas, házi tészták és zseniális madártej.

www.horogetterem.hu

De nem szabad kihagyni az Eszterbauer Pince házi kínálatát és a Takler Kúria finomságait sem. Feri bácsi kínálata különféle házi disznóságokból (tepertőkrém szuper és a szalonna!!!) és a kissé unortodox rizottó királyrákkal egészen kiváló.

www.eszterbauer-bor.hu

www.taklerkúria.hu

Még két kihagyhatatlan szekszárdi hely: www.izleloetterem.hu – ahol a mindig szívélyes vendéglátás jó házias ízekkel és barátságos árakkal párosul. Kötelesség őket látogatni.

Az igazi kávé háza Budapestet megelőzve kínálta sokszínű kávéit egyedi stílusban, profi , tetszetős és finom sütik kíséretével. www.akavehaza.hu

Szállni a város közepén volt érdemes, innen nagyjából minden egyformán volt közel vagy távol. Tiszták a szobák, jó az ágy, finom a klíma és állítható - kinek-kinek vérmérséklete szerint. www.hotelmerops.hu

Taxik működnek, érdemes előre megegyezni az árban. Többször előfordult, hogy ugyanaz az út oda- és vissza 1.000,- -1.500,- Ft különbséggel terhelte a pénztárcánkat. De amúgy működik, nem érdemes kockáztatni. Mármint jogosítványt.

Összességében érdemes Szekszárdra évente egyszer-kétszer elmenni, mindig van újdonság. A táj is gyönyörű, senki ne mondja, hogy a löszhátak unalmasak. Most hét pincét tudtunk meglátogatni – utólag is köszönet kitartó társaimnak – nem kis teljesítmény volt három napot végig loholni 30 fokban.

 


SEBESTYÉN PINCE
7100 Szekszárd, Kalász u. 26. Iván-völgy
Tel. / Fax: 74/318 360 és 30/ 378 1210
sebestyenpince@t-online.hu                  

www.sebestyen-szekszard.hu

Facebook: www.facebook.com/csaba.sebestyen.712

 


Nagyjából éppen húsz éves történet a Sebestyén családé. Csaba kezdte még 1998-ban, egy sorsszerűnek tűnő véletlen kapcsán. Ritka kivétel Szekszárdon, hogy nincs a családnak boros története vagy kötődése. Mára mégis a borvidék egyik meghatározó pincészete lett az övék. Ehhez nem csak kiváló termőhelyekre van szükség, de elkötelezett és jó ízléssel megáldott nyitott szellemiségű, munkaszerető emberekre is. Csaba, és Csilla a húga számomra pont ilyen emberek. Jó értelemben kalandvágyó testvérpár. Nem kérdés ugyanis, hogy kellett némi merészség és rátermettség ahhoz, hogy Csaba a 2000-es évek elején Zweigeltből, kékfrankosból, cabernet sauvignonból autószerelőként készített boraival megjelenjen a nagyon között. Első bora, amire emlékszem, a 2000-es Kékfrankos válogatás volt. (Remélem jól emlékszem…) Aztán lett Grádus – eleinte kicsit sok hordóval, majd lettek dűlős tételek is – egyre szebbek. Csilla később csatlakozott bátyjához. Profi vendéglátós háttérrel és komoly tanulás után WSET diplomával a zsebében, remek stílusérzékkel vitte be elképzeléseit a házi és össz-szekszárdi borkészítésbe.

Tanulják a dűlőiket, ahogy mi, fogyasztók is. Iván-völgy, Nána, Porkoláb-völgy, Görögszó, Szentgál szőlőhegy, Baranya-völgy. Mind más, mind egyedi. Magam részéről elfogult vagyok az Iván-völggyel és a nánai területekkel kapcsolatban. A Görögszó nekem néha kicsit túl sok – lassabban érő nagyon komplex, koncentrált, picit tanninosabb borokat ad. Persze hogy ez nem baj, egyéni hozzáállás és ízlés kérdése, ki mit választ. Szerethető és remek borok, mindenféle megerőltetés nélkül születő, rendkívül jó egyensúlyt és élénk gyümölcsösséget kínáló tételek.

Elkötelezettek a szekszárdi kadarka, kékfrankos és bikavér mellett. A jövőt is ezeken a kereteken belül, egyre természetesebb borokat palackozva képzelik el. Még kevesebb hordó, még több gyümölcsösség, még több terroir. Ha vásárolnak még területet, kizárólag a legjobb fekvésekből. Jelenleg cca. 12,5 ha szőlőt művelnek. Alapboraikból is szeretnének magasabb minőséget készíteni. Dűlős borainál nincs soha új hordó, semmiképpen nem szeretnék a termőhelyi karaktert elfedni. Terveik között szerepel még a  völgy szelektált (single valley wine) szekszárdi bor elkészítése.

 

 

Rozé 2019

Intenzíven illatos, és nem tolakodó. Szájban gazdag, jók a savai, kellően élénk is. Tiszta és határozott karakter. Nem túl hosszú de igazi bor-élmény, nem csak rozé...

 

Kadarka 2018

Megosztó bor a borvidéken. Sokan ma is elzárkóznak a kadarkától. Halvány, de nagyon tiszta. Szinte silleres a karaktere. Nyitott kádban két hétig áll a héján az alapanyag, zömében P9-es klón gyümölcse. A legtöbb fűszert sok termelő szerint ez a klón adja, bár nem könnyű vele bánni. A teljes kadarka termőterület nagyjából fele 70 éves bakművelésű tőke. Ez adja az ízgazdagságot a másik fele könnyedebb, gyümölcsösebb vonalat képvisel, fiatal kordonos szőlő. Hordós érlelést nem kap.  Hosszú, izgalmas és ízig-vérig könnyed bor. Aromatikájában kis hecsedli, cseresznye és zöldfűszerek érezhetők.

 

Nánai Kékfrankos 2017

Gyönyörű a színe, közepes rubin. Finom és árnyalt illat bújik elő a pohárból. Picit édeskés és mellette hallatlan buja finoman fűszeres jegyek érezhetők. Ízben még erős a fa benne, van bőven mit bedolgoznia az ízképbe, de erre bőven van ideje. Hosszú és komplex bor, remek szerkezettel. Savai különösen kedvesek nekem, az az igazi jó kékfrankos-gerinc.  Aromatikában tartalmas, krémes textúrája rátesz még egy lapáttal a finom savakra. Buja és hosszú, érdemes eltenni 1-2 évre.

(Alsónána lösszel kevert agyag, szélfútta, szeret itt lenni a fajta.)

 

Porkoláb-völgyi Cabernet franc 2016

A terület gazdag a ritkább vörös agyagos rétegekben, a lösz itt ezzel keveredik össze.

Intenzív és gazdag az illata, mély földes, feketés tónusokat kínál. Szinte fejbe kólint ez a ragyogó illat, kis grafit, cédrussal és pörkölt kávé kiegészítéssel. Kevesebb gyümölcs, mélyebb karakter. Az alapanyag csak kézi csömöszölést kapott, a 27-28 fokos maximális erjesztési hőmérséklet szépen megőrzi a gyümölcsösséget. Kontrollált, gyors erjesztéssel készült, egy hét alatt le is zajlott. Mivel minden terület alapanyagát külön érlelik a pincében, ez a tétel is önállóan érett, az átlagos érlelési idő ezeknél a boroknál valahol másfél-két év között van. A dűlős tételekből csak a legjobb hordók tartalma kerül önálló palackozásra, a többi általában a Grádusba kerül (soha roszabbat…). Gyönyörű élénk bor azok számára is, akik ragaszkodnak az erőteljesebb tannintartalomhoz.

 

Iván-völgyi Bikavér 2017

Szokásos kékfrankos, kadarka dominancia, mellette merlot és cabernet franc adja az alapanyagot.

Illatában eleven orientális fűszeresség keveredik friss gyümölcsösséggel, buja kissé de nagyon finom. Teljesen korrekt a szerkezete, textúrája selymes és finom.

Aromatikájában elsősorban gyümölcsös, aszaltszilvás, áfonyás, nyomokban dohányos aláfestéssel. Utóízében picit füstös, alapvetően telt és gazdag bor, a savhangsúlyos fajták elsősége mellett.

 

Görögszó Bikavér 2017

A Görögszó keleti fekvésű dűlő, itt a legtöbb a vörös agyag a borvidéken belül. Nagyjából 250 ha a teljes területe, ahol már reggel 4 kor tűz a Nap. Mivel a vörös agyag remekül megköti a vizet és nem hagyja a szőlőt kiszáradni, itt általában egyetlen évjáratban sincs probléma a terméssel. Vastagabb lesz a héja a szőlőnek, valamivel több a tanninja is ilyenkor.

Illata buja, meleg, csokoládés és kakaós felhang a finom gyümölcsösség fölött. Illatra is teljesen más jegyeket mutat, mint a sokkal huncutabbnak tűnő Iván-völgy. Remek savak – 6 körül, érezzük is - több cserzőanyag, sötétebb szín, mélyebb karakter. Sokkal vastagabb minden benne, de bőven az elegancia keretein belül. Markánsabb, férfiasabb bikavér. Mindössze 800 palack készült belőle.

 

Görögszó Merlot 2017

Nem kerül minden évben önállóan palackba. A fajta igen jól érzi magát Szekszárdon, szereti az agyagot (a picit vékonyabb héja miatt szüksége is van erre a kis biztonságra).

Szép, bordeauxias illat kis málna, keserűcsokoládé kombinációval. Szájban nagyon vastag tétel, kissé lomhább mint a Bikavérek, amin nem is csodálkozunk. Tanninban bővelkedik, még nem idomult teljesen az ízképhez. Koncentrált, nagy alapanyag, abszolút merlot-s aromatikával. Assemblage. Nem csak Champagne-ban művészet. Bikavérek után kóstolva ezt a merlot-t, bárki megértheti fontosságát. Gyönyörű ez az alapanyag – de ha kap megfelelő társat, még szebb lehet a végeredmény.

 

Grádus 2017

Valódi bordeaux blend, leheletnyi kékfrankossal és sagrantinoval megtoldva.

Telt és meleg, fűszeres az illata. Komplex, intelligens. Ásványos, nem tolakodó. Kis dohányos felhang zárja. Szép savak, remek szerkezet. Csilla szerint igazi játszótér lett a Grádus. Sok finomságot ki lehet próbálni ebben a házasításban. Szép és tartós. Aromatikájában is érzünk egy játékos karaktert, holott az alapanyag maga telt és meleg tónusú. Koncentrált bor, mégsem telepszik ránk. Szuper.