Bordeaux-t nem lehet kikerülni. Nem is kell, már csak azért sem, mert mindig találunk valami kézzelfoghatót, ami miatt az is a kíváncsiak sorsára jut, aki deklaráltan nem tannin kedvelő. Én sem vagyok más, de hála az Égnek megkaptam azt a képességet, hogy a preferenciáimtól elrugaszkodva igazán tudjak értékelni olyasmit is, ami nem stílus, sokkal inkább minőség kérdése.

Amikor elkezdünk a borokkal ismerkedni, szinte mindenki beleesik a nagy tanningyűjtő fajták hatalmas hívogató tengerébe. Ezekre a borokra sokkal könnyebb emlékezni – és egyáltalán bármit felfedezni bennük, mint egy szép pinot noirban vagy akár sangiovese-ben. Az erőteljes megjelenés, a határozott karakter győz, majd kissé alább hagy a lendület. Ahhoz, hogy ezeket a borokat igazán tudjuk értékelni, sokat kell kóstolni. Sok jó és rossz bort. Húzós, bántó tanninokat, szárító sokszor buta, nyers szőlőből, erőből felülemelkedő cabernet-kat és túlérett merlot-kat. De ha kellően felkészültek és nyitottak vagyunk, akkor megtalálhatjuk ezekben a borokban is a szépet, az időtlent, a kortalant, magyarul a minőséget.

 

Domaine de Bouscat 2015 Bordeaux Superieur

Illata tiszta volt és édeskésen vaníliás, fűszeres. Szájban jó arányok, nem túl nagy koncentráció, közepes tannin és test. Nem bomba, de korrekt ár-érték arány.

Chateau Haut-Musset Lalande-de-Pomerol 2016

Kissé tompa, nem teljesen tiszta illat. Kevés gyümölcs, vegetális felhang. Ízben sem volt megnyerő.

Domaine de Bouscat Cuvée La Gargone 2015 Bordeaux Superieur

Illatában a cabernet fanyar gyümölcsössége érezhető sok feketebogyós, meggyes jeggyel. Savai elég élénkek, jó arányú bor. Tipikus egyszerűbb Bordeaux, jól iható de nem hagy mély nyomokat bennünk.

Clos Le Comte Graves 2015

Illata erősen animális. Brett gyanú érezhető benne, sajnos az íze sem volt sokkal jobb.

Chateau de CÔme 2013 Saint-Estéphe

Színben és illatban is szikár, erőteljes bor. Ásványos, sós karakter érezhető benne, a sokszor valóban felfedezhető grafitceruza hidegségével. Szép és komplex illat, bár nem behízelgő. Szájban nagyjából ugyanezt hozza, kissé szikár, remek savak, jó tanninszerkezet és picit könnyedebb borokat adó évjárat. Nem is nagyon kellene már tartogatni.

Marquis de Mons Margaux 2014

A 2015-höz képest jóval konszolidáltabb áru borokat adó évjárat sok kiegyensúlyozott és érett szőlőből készülő bort kínál. Margaux rendre az egyik legnépszerűbb apelláció, most is. Gazdagon gyümölcsös, friss édeskés fűszerességgel, mindez rettentő szépen kiegyensúlyozva. Kóstolva is kedves és meleg tónusú bor, könnyen érthető, nem szuperkoncentrált. Jó inni.

Chatau Certan De May de Certan 2015 Pomerol

Pomerol – sokszor a szépek-szépe. Lehet cikizni a merlot-t, de azt hiszem nem érdemes. Mindig úgy vagyok ezekkel a borokkal, mint egy szép Mozart dallammal. Hiába hallom – hallja más is – akár ezerszer, soha nem az unalom hangján szólal meg. Kedves és egyedi, kifogástalan arányokkal, hallatlan finom meleg, pirosbogyós gyümölcsösséggel. Hosszú is, tartós is, kívánatos i.

Clos Dubreuil 2015 St.Emilion

Az évjárat hű lenyomata ez a bor. A bal és jobb part között szinte minden évben van egy kis eltérés. Ez az amúgy zseniális év talán a balpart boroknak jobban kedvezett – bár épp az előbb lelkendeztem Pomerol kapcsán. Mintha St.Emilion lenne épp egy hajszálnyival halványabb, bár túlérettségről természetesen itt sincs szó. Kiegyensúlyozott, jó savú, puha tanninú bor. Certan de May után nehéz neki az élet. De tényleg jó.

Chateau Giscours 2016 Margaux            

Érdekes módon keretezi 2014 és 2016 a zseniális 2015-ös évet. Ez sem olyan drága, és épp ezért remek borokat lehet még most is vásárolni. (Mondjuk a következő 2019-es szubszkripció megint nem nekem való lesz…) Régi, jól működő birtok, nagyon megbízható borokkal. A sok gyümölcs mellett jól érvényesül a cabernet grafitos-cédrusos karaktere. Ásávnyosságban sok és jó amit kínál. Nem annyira barátságos mint a merlot alapú borok, ezzel szemben hallatlan elegáns. Kimondottan sajnálom, hogy ilyen drága.

Chateau Malartic Pessac-Léognan 2015

Ez a terület Bordeaux-n belül olyan, mint valami mindent elsimogató tyúkanyó. A cabernet túlsúly harcosságát sokszor lágyítja a melegebb karakter. Számomra a legkönnyebben érthető és talán szerethető terület. A Malatric borai szinte minden évjáratban kiegyensúlyozottak, rendezettek, érett szőlőt és jó arányokat kínálva. Kakaó, csokoládé, nyomokban pörkölt kávé – egyesek szerint sport-szelet. Szerethető bor.

Chateau Monbousquet St.Emilion 2010              

Számomra nagy reménység volt. Sajnos csak volt, mert illatában és ízében egyaránt lehetett érezni a fáradtság jeleit, holott ez azért nem egy kiugróan éltes kor. Sajnos a bor nem nálam pihent, de jóféle kereskedőnél – vélhetően jó körülmények között. Nagyon sajnáltam amúgy, mert a jó merlot-cabernet franc arány náluk egy modernebb hordóhasználattal sok szép bort adott már. Szikár lett, gyümölcsössége elveszett. A kár érte tipikus esete.

Chateau Latour á Pomerol 2014              

Nagyon feszes, tiszta és határozott illattal indított. Szeder, szederlevél, piros áfonya és leheletnyi vegetális felhang. Szájban erőteljes de mégis barátságos. Abszolút hosszú és tartós, ízében itt-ott már tercier aromákkal. Tanninja nem kevés, de érett és szinte bársonyos. Elegáns, hosszú és tartalmas bor, szerettünk volna belőle többet. Ezt hívjuk úgy talán, hogy a megfizethető luxus.

Chateau Lynch Bages Pauillac 2015        

Számomra megint egy örök szerelem. Nem tudom mi lenne, ha igazán rajonganék is ezekért a borokért. Ha van mély és komplex elegancia, nos ez az. Szinte feketés színben játszó illat és íz, nagyon komoly koncentrációval. Ilyenkor azért tudom irigyelni a franciákat azért a néhány száz évnyi előnyért. A Lynch Bages borai rendre meghaladják árban az 5. osztályba sorolt 1855-ös helyezését. Nem csoda, hiszen a borok minősége is általában a legjobb balpartiak közé sorolja. Illatában leheletnyi mogyoró, praliné, mellette rengeteg feketeribizli és buja csokoládé. Valójában lenyűgöző aromatikáját is dicsérhetném, de számomra feszes és határozott szerkezete az, ami rendszerint bejön. Ásványos, földes, gazdag és hosszú.