Menü
Kosár

Blog RSS Feed

Apr 12 kóstoló tréning
Mészáros Gabriella 0 78
A VILÁG EGY SZŐLŐSZEMBEN          borismereti tréning Az AVilla Pasarét – ínyencek szabadegyeteme – nem más, mint egy remek hely, ahol a borokra koncentrálva tanulhatunk, gyakorolhatunk elsősorban személyes tapasztalatainkat gyarapítva. A borkóstolást bárki megtanulhatja. Bárki, aki veszi a fáradságot ahhoz, hogy otthon is tanuljon, figyeljen és képezze magát.A következő témakörök kerülnek a figye..
Feb 10 Spanyol borok a félsziget szinte minden részéből
Mészáros Gabriella 0 82
Nem tudom ki hogy van vele, de  az elmúlt évek talán legmegbízhatóbb kóstolói az Ibériai félsziget jó kis borvidékeinek boraiból kerültek ki. Ma már nyoma sincs a rengeteg unalmas és ízléstelen palackba zárt sokszor oxidált, agyon hordózott nehézkes tempranillo-knak. Helyette van sok modern, csupa-gyümölcs vörösbor, remek terroir-lenyomatok, filoxéra előtti ültetvények egyedi fehérborai - jó esetb..
Feb 01 Furmint - as I saw it ten years ago
Mészáros Gabriella 0 173
Furmint as I See ItIn an unorthodox interview configuration, the author asks herself what the furmint grape has meant to her over the years. Today, the furmint grape is grown in appreciable quantities in two wine districts in Hungary, Tokaj and Somló; its presence elsewhere is sporadic at best. This is due to several reasons, not last among them the wide-spread opinion among growers that the varie..
Jan 24 Tavaszi tréningek
Mészáros Gabriella 0 180
A VILÁG EGY SZŐLŐSZEMBEN          borismereti tréning Az AVilla Pasarét – ínyencek szabadegyeteme – nem más, mint egy remek hely, ahol a borokra koncentrálva tanulhatunk, gyakorolhatunk elsősorban személyes tapasztalatainkat gyarapítva. A borkóstolást bárki megtanulhatja. Bárki, aki veszi a fáradságot ahhoz, hogy otthon is tanuljon, figyeljen és képezze magát.A következő témakörök kerülnek a figye..
Jan 12 Kékfrankos
Mészáros Gabriella 0 101
 Milyen is a KÉKFRANKOS?A vörösbort adó szőlőfajták legelterjedtebb és legjellegzetesebb képviselője hazánkban a kékfrankos. Számos hason neve ismert pl. a nagyburgundi, Németországban a Limberger (vagy Lemberger…), Ausztriában a Blaufränkisch. Származása nem tisztázott, biztos, hogy nem azonos sem a gamay noirral, sem a pinot noirral. Elképzelhető, hogy sok társához hasonlóan valójában ez is eg..
Jan 11 KADARKA
Mészáros Gabriella 0 130
KADARKÁKNos, megígértem, hogy felfedem azoknak a termelőknek és boraiknak kilétét, amelyek a most kóstolt 30 mintából a legszebbek voltak. Kadarkát illik temetni. Én megtehetem, hogy nem teszem. Egyszerűen azért, mert mint fogyasztó igénylem az igényes és izgalmas borokat, hajlandó vagyok – ésszerű kereteken belül – magasabb árat fizeni azokért a borokért, amelyek hónapokra vagy akár évekre ellátn..
Dec 17 2016
Mészáros Gabriella 0 71
2016Szeretek egymás mellett azonos fajtákból, termőhelyekről, évjáratokból kóstolni. Meggyőződésem, hogy csak így lehet komolyabb ismeretekre szert tenni, még ha nem is sikerül minden esetben a legtipikusabb példákat összeszedni. A 2016 egyik legkedveltebb évjáratom – tudom, hazai termelőink zöme nem tartja jónak. Nekem mégis sok örömöt szereztek már azok a finom savak, légies szerkezetek, amik en..
Nov 30 Olvasnivaló Karácsonyra
Mészáros Gabriella 0 64
A kötet megvásárolható a Kiadónál.Helyszíni átvétel esetén a kötet 6.000,-Ft (+postaköltség) áron kapható.AKÓ Kiadó 1026. Budapest, Pasaréti út 14. Előzetes telefonos egyeztetés után, vagy december 3., 8., 10., és a további keddi és csütörtöki napokon reggel 9.00 - 11.00 és délután 16.00 - 18.00 óra között. Személyes szerzői dedikálással.....
Nov 12 Ki nem állhatom a nyers borokat
Mészáros Gabriella 0 91
Ki nem állhatom a nyers borokat. Annál inkább értékelem az érett, kiteljesedett, de erejük teljében lévőket. Annak idején, a ’90-es évek legelején nem igazán értettem Hugh Johnsont és a többieket, hogy nem rohantak teljesen ismeretlen – és hát némiképp ingatag – magyar borokat kóstolni. Ma már értem magam is, ezért különösen örülök, ha igazán szép és legalább a csúcsig eljutott borokkal van dolgom..
Nov 04 Ünnepi kínálat
Mészáros Gabriella 0 131
Bor és csokoládéJó néhány éve annak, amikor kedves borkedvelő japán barátunkkal ételekről és borokról beszélgettünk. Meglepve hallottam, hogy náluk nem divat a gyerekeket csokoládéval kínálni, ez kimondottan a felnőttek kiváltsága. Rettentő rossz érzés fogott el, lélekben zokogásban törtem ki minden japán gyermek sanyarú sorsa felett. Mert ugyan tudjuk, hogy talán kevesebbet kellene, vagy eset..
Aug 23 VIDA BORBIRTOK
Mészáros Gabriella 0 202
VIDA BORBIRTOKSzinte ritkaságszámba megy Szekszárd környékén, hogy egy birtok gyökerei nem a messzi sváb gyökerekig nyúlnak vissza. Vida Péterék családja néhány évtizede birtokolja a város fölé emelkedő legendás Bakta dűlő 600 négyszög ölnyi termőterületét. Jelenleg már 20 hektárnyi szőlőt művelnek, szó szerint családi összefogással és tudatossággal.Nem kis fejlődés és komoly stílusbeli változás t..
Aug 19 Kis szekszárdi anziksz
Mészáros Gabriella 0 123
Kis szekszárdi anzikszMivel sikerült a múlt héten néhány kitűnő szekszárdi pincét meglátogatni, el is kezdtem feldolgozni a jegyzeteket. Meleg volt nagyon, de így is sokat kóstoltunk, kiváló emberekkel beszélgettünk és persze jól körül néztünk. Szépek a dűlők, kevés a parlag – ez nagyon jó. Az évjárat eddig jónak mutatkozik. Volt elég csapadék, meleg is – bár a cukorfokok nincsenek az Egekben. A s..
Tételek: 1 - 12 / 27 (3 oldal)