Menü
Kosár

Blog RSS Feed

Sep 22 Burgundi fehérek
Mészáros Gabriella 0 18
 BURGUNDIA fehérben2020. szeptember 18.Kicsit mindig restelkedem, amikor azt gondolom magamról, hogy nem szeretem a chardonnay-t. Normális ember ilyesmit autómárkáról sem gondol, nem hogy szőlőfajtákról. Ahány termőhely, ahány termelő annyi bor, rengeteg szép élmény köt engem már így is nagy chardonnay-khoz, és nem kizárólag Burgundiából. Minden efféle kóstoló előtt tudom, hogy lesznek gyönyörű bo..
Sep 04 Programajánló őszre
0 29
Pasaréti Mesterkurzus Borkóstolók és borkóstoló tréningek                                         2020 - ősz Mesterkurzus borkóstolók Miért mesterkurzus?Ezeket a témákat nem mindig van alkalmunk akár egy fesztiválon, akár bor tanfolyamok alkalmával ennyire mélyrehatóan elemezni, 15-20 tételt is megkóstolni  úgy, hogy közben meghallgassuk egymást, beszéljünk az adott témára vonatkozó elméleti tudn..
Aug 23 VIDA BORBIRTOK
Mészáros Gabriella 0 88
VIDA BORBIRTOKSzinte ritkaságszámba megy Szekszárd környékén, hogy egy birtok gyökerei nem a messzi sváb gyökerekig nyúlnak vissza. Vida Péterék családja néhány évtizede birtokolja a város fölé emelkedő legendás Bakta dűlő 600 négyszög ölnyi termőterületét. Jelenleg már 20 hektárnyi szőlőt művelnek, szó szerint családi összefogással és tudatossággal.Nem kis fejlődés és komoly stílusbeli változás t..
Aug 19 Kis szekszárdi anziksz
Mészáros Gabriella 0 36
Kis szekszárdi anzikszMivel sikerült a múlt héten néhány kitűnő szekszárdi pincét meglátogatni, el is kezdtem feldolgozni a jegyzeteket. Meleg volt nagyon, de így is sokat kóstoltunk, kiváló emberekkel beszélgettünk és persze jól körül néztünk. Szépek a dűlők, kevés a parlag – ez nagyon jó. Az évjárat eddig jónak mutatkozik. Volt elég csapadék, meleg is – bár a cukorfokok nincsenek az Egekben. A s..
Aug 19 Ételekről és borokról… - előjegyezhető
Mészáros Gabriella 0 526
A nyár jól végződik! Kikerül a nyomdából végre az a kötet, amit már nagyon várok magam is. Lassan tíz éve - vagy harminc? - készülök rá, hogy tapasztalataimat összegyűjtsem és közreadjam – mások számára is elérhető formában.Könyv arról, amiről nagyon szívesen beszélgetünk, bár nem állunk mindig biztos talajon. Most készül a kapaszkodó...Szerző, szerkesztő, kiadó egy személyben, főző- és fűszerező ..
Aug 19 A borkóstolás megtanulható
Mészáros Gabriella 0 212
Ha azt mondjuk, hogy a bor története szinte egyidős a ma civilizáltnak mondott ember történetével, több mint banalitás. Ha annyit mondunk: kultúránk része, szintén keveset mondunk. De ha azt mondjuk, a szőlő és a bor szeretete megtanít az alázatra, az önzetlenségre, a kudarcok elviselésére és emelkedett pillanatok szívből jövő átélésére, a „nem halogatom, mert most élek érzés” keresésére, már köze..
Jul 13 Syrah Egerben és ...
Mészáros Gabriella 0 52
Syrah Számos borkóstoló és bor-ínyenc vallja, hogy az a bor, amiben nincs egy kis izgalom, fabatkát sem ér. Beszélhetünk egyensúlyról, összhatásról, tökéletes arányokról és harmóniáról, ha egy bor unalmas, köszönik, nem kérik. Talán valahol ebben a körben kell keresgélnünk a syrah titkának nyitját.  Syrah vagy Shiraz?Igen, jó kérdés. Minden alkalommal feltesszük magunknak, ahá..
Jul 04 Kadarkáról még egyszer
Mészáros Gabriella 0 84
  Újra egy kicsit a kadarkáról…és persze más szőlőfajtákról is. A Demi John portfólió bemutatóján bőven volt alkalmunk arra, hogy a sztereotípiákkal szakítva kóstoljunk olyasmit is, amit amúgy ritkábban vagy talán soha nem keresünk. Persze a kérdés komoly érzelmeket vált ki sokakból, belőlem is. Elkötelezett híve vagyok a jól ismert és már bizonyított fajtáknak, de ha valami jó azt igyekszem megje..
Jun 25 Egy kis Bordeaux
Mészáros Gabriella 0 54
Bordeaux-t nem lehet kikerülni. Nem is kell, már csak azért sem, mert mindig találunk valami kézzelfoghatót, ami miatt az is a kíváncsiak sorsára jut, aki deklaráltan nem tannin kedvelő. Én sem vagyok más, de hála az Égnek megkaptam azt a képességet, hogy a preferenciáimtól elrugaszkodva igazán tudjak értékelni olyasmit is, ami nem stílus, sokkal inkább minőség kérdése.Amikor elkezdünk a borokkal ..
Jun 22 Vad gondolatok
Mészáros Gabriella 0 55
Palackposta 2019/2Magyar Konyha Magazin„Vadat és halat, mi jó falat Szem-szájnak ingere, Sürgõ csoport, száz szolga hord, Hogy nézni is tereh…” Azt tartják, jó borról könnyű beszélni, gazdag hagyományokkal rendelkező vidékekről pedig nem nehéz írni. Szekszárddal szemben kissé elfogult vagyok, valószínűleg azért, mert a szekszárdi, völgységi, Bátaszék környéki borokat lehet teljesen önzetlenül szer..
Jun 18 BÜKK és BÁLVÁNY
Mészáros Gabriella 0 467
 Kóstoltak már bükki bort? Ha még nem, itt az ideje megtenni. No, nem azért, mert olyan hallatlan mennyiség ostromolná a borkereskedéseket, sokkal inkább azért, mert érdemes odaállni azok mellé, akiknek van ötletük, elszántságuk, akaratuk ahhoz, hogy létrehozzanak valamit.Amit nem is kell igazán létrehozni, felfedezni sem kell, hiszen a Bükki Borvidék létező valóság. Tudom, annak idején még Borkal..
Jun 14 KADARKÁK
Mészáros Gabriella 0 964
 KADARKÁKNos, megígértem, hogy felfedem azoknak a termelőknek és boraiknak kilétét, amelyek a most kóstolt 30 mintából a legszebbek voltak. Kadarkát illik temetni. Én megtehetem, hogy nem teszem. Egyszerűen azért, mert mint fogyasztó igénylem az igényes és izgalmas borokat, hajlandó vagyok – ésszerű kereteken belül – magasabb árat fizeni azokért a borokért, amelyek hónapokra vagy akár évekre ellát..
Tételek: 1 - 12 / 24 (2 oldal)